ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΝΕΥΡΑΚΗΣ

Ο Νικηφόρος Νευράκης γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1940, όπου και εξακολουθεί να ζει.

Σπούδασε Θεωρία της Μουσικής, Σολφέζ, και υποχρεωτική Αρμονία με τον αρχιμουσικό και Δ/τή της Κ.Ο.Α. Θ. Βαβαγιάννη, μορφολογία και Ιστορία τής Μουσικής με τους κορυφαίους μουσουργούς και καθηγητές του Ωδείου Αθηνών Κ. Κυδωνιάτη και Γ. Σκλάβο αντιστοίχως, ενώ αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί από τις τάξεις των καθηγητών Μ. Βούρτση, Λ. Ζώρα, και Β. Σωζόπουλου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών: Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή, Ενορχήστρωση, Ενοργάνωση και Διεύθυνση Μπάντας, Τρομπόνι. Στη Σύνθεση αποφοίτησε από το Αθηναϊκό Ωδείο. Παράλληλα διδάχθηκε πιάνο από τον Μ. Λάσκαρη. Το έτος 1972 διορίστηκε καθηγητής Ειδικού Αρμονίας και Χάλκινων Πνευστών στο Απολλώνιο Ωδείο, και από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχει κάθε χρόνο σαν μέλος ή πρόεδρος επιτροπών του Υπ. Πολιτισμού σε κατατακτήριες και απολυτήριες εξετάσεις των αναγνωρισμένων από το κράτος ωδείων και μουσικών σχολών. Το έτος 1974 διορίστηκε καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας στα Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής, καθώς και στα Χάλκινα Πνευστά. Πολλοί εκ των μαθητών του διαπρέπουν ως συνθέτες και είναι μέλη του Σ.Ε.Μ. και της Ε.Ε.Μ., καθώς και ως αρχιμουσικοί σε στρατιωτικές και Δημοτικές μπάντες, ή ως καθηγητές και διευθυντές ωδείων, και καθηγητές δημοσίων σχολείων.

Ως τρομπονίστας εργάστηκε από το 1958 σε γνωστές ελαφρές ορχήστρες της Αθήνας και στις μπάντες των Δήμων Πειραιά (1958-63) και Αθηναίων (1963), ως Κορυφαίος μουσικός. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες υπό τη διεύθυνση των συνθετών: Γκύντερ Μπέκερ στα εγκαίνια της Γερμανικής Σχολής το 1962, του Μάνου Χατζηδάκη στην α’ εκτέλεση του έργου «Ικέτιδες» του Ιάννη Ξενάκη για δύο τρομπέτες, δύο τρομπόνια, και ορχήστρα (Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, 1964), και σε συναυλία τής Πειραματικής Ορχήστρας Αθηνών στο αρχαίο Θέατρο της Ρόδου, του Μίκη Θεοδωράκη στο κοντσέρτο του για Πιάνο και Ορχήστρα (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – πριν το 1967, έτος διάλυσης τής Ορχήστρας από τη στρατιωτική δικτατορία).

Ως μαέστρος της Μπάντας του Δήμου Αθηναίων συμπεριέλαβε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου σε πολλές συναυλίες του, όπως π.χ. στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» και συνεργάστηκε μαζί του με την ιδιότητα του μαέστρου όταν ο Στ. Ξαρχάκος ήταν Αντιδήμαρχος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
Ως σολίστ τρομπονιού, ο Ν. Νευράκης πραγματοποίησε εμφανίσεις στην Αθήνα και πολλές Ελληνικές πόλεις τα έτη 1964-68, στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ε.Ι.Ρ. (1968), στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού (1964), και στη Λισαβώνα (1968). Το έτος 1966 ίδρυσε με μουσικούς του Δήμου Αθηναίων το πρώτο Ελληνικό Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών που αντιπροσώπευσε τη χώρα μας στο 22ο Διεθνές Συνέδριο Νέων Μουσικών (Λισαβώνα 1968). Από το έτος 1970 του ανετέθησαν καθήκοντα Αρχιμουσικού στη Μπάντα του Δήμου Αθηναίων, αλλά και διευθυντού, το 1987. Υπήρξε πρώτος διευθυντής των Δημοτικών ωδείων: Χαλκίδας (1984-94) και Ηρακλείου (1993-97). Το έτος 1993 του απονεμήθηκε το Πρώτο Βραβείο του Πανελληνίου Διαγωνισμού Σύνθεσης Εθνικού Εμβατηρίου από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για το έργο του 25η Μαρτίου 1821, το οποίο το καλοκαίρι του 1995 παρουσίασε σε συναυλία της η περίφημη Μπάντα τής Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. (Ζάππειο Μέγαρο). Με το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης παρέλαση τής 6ης Απριλίου 1996 στην Αθήνα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με τη συμμετοχή μίας γιγαντιαίας μπάντας αποτελούμενης από όλα τα μέλη των Φιλαρμονικών Ορχηστρών Πνευστών των Δήμων Αθηναίων, Καλαμάτας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, και της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Το έτος 1995 και στα πλαίσια του φεστιβάλ «Η Βρετανία στην Ελλάδα», η διάσημη Μπάντα τής Ελαφράς Μεραρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα τεσσάρων εμφανίσεών της (Πειραιάς, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και Κιλκίς) το εθνικό του εμβατήριο Μακεδονία. Η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου με τους Βρετανούς καλλιτέχνες πραγματοποιήθηκε «τιμής ένεκεν» υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Το ίδιο έτος εγγράφεται στο μητρώο τακτικών μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών.

Το έτος 1996 επιμελήθηκε μέρος ηχογραφήσεων της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής Τα Δάφνινα Στεφάνια, σε σκηνές της οποίας εμφανίζεται ως μαέστρος μπάντας. Το έτος 1988 συνεργάστηκε με τον διάσημο Σοβιετικό Θίασο «Ταγκάνγκα» της Μόσχας σε παραστάσεις του στο Εθνικό Θέατρο της Αθήνας ως μαέστρος της μπαντίνας του.

Έργα του έχουν εκτελεστεί από πολλούς Έλληνες και αλλοδαπούς επώνυμους καλλιτέχνες, από μπάντες και χορωδίες στην Ελλάδα, και έχουν εκδοθεί από το Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας και τον Όμιλο Φιλόμουσων «Θαλήτας – Μεσομήδης». Ένα έργο του συμπεριλήφθη σε λεύκωμα των Κρητικών του Καναδά. Επίσης, πέντε χορωδιακά έργα του καταχωρήθηκαν στους τόμους 3, 4, και 5 της ετήσιας έκδοσης του Δήμου Χανίων ‘Εν Χανίοις’ των ετών 2009, 2010 και 2011. Απόσπασμα άλλου έργου του παρατίθεται στο βιβλίο Οργανογνωσία του Τ. Τάτση (εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκας). Μουσική του κυκλοφορεί σε CDs της Αθηναϊκής Αφύπνισης, της Alpha Records (Σταυραετοί), και πρόσφατα σε CD του Σ.Ε.Μ. όπου, μεταξύ άλλων έργων του, συμπεριλαμβάνονται και επτά χορωδιακές επεξεργασίες Κρητικών τραγουδιών, καθώς επίσης και ένα εμβατήριο για τη Μάχη τής Κρήτης σε στίχους Γιώργου Γιακουμινάκη. Το εν λόγω εμβατήρια έχει ενοργανωθεί και για μπάντα. Η Προσευχή του Αεροπόρου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και το εμβατήριο Είμαι Αετός είναι έργα του N. Νευράκη.

Ο Δήμος Καλλιθέας δεν έχει παρουσιάσει ποτέ έργο του Ν. Νευράκη, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά ωδεία της πόλης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Χαλανδρίου, τη χορωδία «Athens Choir», και επώνυμους σολίστ σε συναυλία που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιμουσικών Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών προς τιμήν του στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύτες Κομνηνοί» της Καλλιθέας. Έργα του ακόμη έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα από τον Σ.Ε.Μ., τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Κορίνθου, τη χορωδία AMBITUS, ιδιωτικά ωδεία, και τον Σύλλογο Αιγυπτιωτών Ελλήνων, καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Βερντέν, η Λισαβώνα, το Τόκυο (σε συνεργασία του Σ.Ε.Μ. με τον αδελφό Ιαπωνικό σύλλογο), και αλλού.

Βιογραφικό του σημείωμα περιλαμβάνεται στο Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής του Γ. Καλογερόπουλου (εκδόσεις Γιαλελή), στο Who is Who στην Ελλάδα (6η έκδοση του R. Hubner, 2011), στο ellinismos.gr, και στο βιβλίο Οι Μουσικοί του Αποκορώνου των Ι. Λεντάρη και Γ. Γιακουμινάκη της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου.

Ο Ν. Νευράκης έχει τιμηθεί για την προσφορά του από πολλούς σημαντικούς φορείς, όπως: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, Γενικό Επιτελείο Στρατού, Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Χαλκίδας, Ένωση Χορωδιών Ελλάδας, «Reporter» της Καλλιθέας, Χ.Ο.Ν., Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιμουσικών Φιλαρμονικής Ορχήστρας, ‘Ιδρυμα Ραούλ Φολλερό, U.S.A.F.E., καθώς και από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στα δελτία τύπου των ετήσιων πεπραγμένων του Εθνικού Ωδείου ο Ν. Νευράκης κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα των διακεκριμένων αποφοίτων του, με την ιδιότητα του αρχιμουσικού.

Σήμερα ο Ν. Νευράκης είναι επίτιμο μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιμουσικών Φιλαρμονικής Ορχήστρας, μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου Συμφωνικών Μπαντών και Συνόλων (W.A.S.B.E.), πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, και ασχολείται με την Κρητική παραδοσιακή μουσική, μεταγράφοντας τραγούδια της για μεικτή τετράφωνη χορωδία a capella.